Miért tartom a szilvesztert az év legjobb napjának?

Vannak olyan emberek, akiknek december 31. nem jelent „semmi különöset”, akik szerint „minek akkora felhajtást csinálni”, akik szerint nem érdemel ez a nap akkora figyelmet, mint amilyet kap.
Az év legjobb napja

Őszintén szólva: akkor az ilyen ember menjen az ágyába fél tízkor egy csésze kamillateával aludni.

Vannak olyan emberek, akiknek december 31. nem jelent „semmi különöset”, akik szerint „minek akkora felhajtást csinálni”, akik szerint nem érdemel ez a nap akkora figyelmet, mint amilyet kap.

Szilvesztert én az év legjobb napjának tartom.

Ha visszagondolok, az elmúlt 15 év majd minden Szilveszterére emlékszem. Számos alkalommal bulin voltam, egyszer a párommal töltöttem a Szilveszter éjszakát, és amikor nem akartam különösebben ünnepelni, akkor mindig olyan emberekkel voltam, akikkel szeretek együtt lenni. Olyasmi, mint egy születésnap, de még tűzijáték is van.

A születésnaphoz hasonlóan ezt az estét és éjt nem töltjük egyedül: És ez az éj az időt két részre osztja, „előtte” és „utána” levőre, régire (óévre) és újra (újévre). Ilyenkor meggondoljuk, hogy mi változott, és mit kell megváltoztatni. Erről beszélhetünk, – de nem feltétlenül kell erről beszélnünk. De mindenesetre mindig különleges hangulata van ennek az éjnek.

És természetesen az utolsó másodpercek, az éjfél előtti rövid idő a legfontosabb.

Miközben a pezsgőnket emeljük, és a rádióból vagy a tévéből az „évi számadását” hallgatjuk, lefut előttünk az év 365 (vagy 366) napja. Mi volt különösen szép, és mi volt különösen rossz? Mikor nevettem és mikor sírtam? Kik játszottak ebben az évben fontos szerepet az életemben? Néha rosszul éreztem magam, néhány évben páni félelmeim voltak, és néha egyszerűen jól éreztem magam.

És amikor „boldog újévet” kívánunk egymásnak, és megcsókoljuk egymást, köszönetet mondunk az elmúlt évnek, és örülünk az új évnek. Egyébként feltételezzük, hogy ezt az éjszakát számunkra kedves emberrel töltjük. Ezért van a híres éjféli üzenet: Aki éjfél után először ír, annak fontos szerepe lesz az életünkben új évben. Mert ki másnak jutna az eszébe épp ebben a pillanatban írni.

Olyan évek is voltak, amikor ezeket a pillanatokat alig tudtam elviselni.

De ezen túllépve, ettől a szörnyű évtől eltekintve, a Szilveszter egy jó időpont arra, hogy a dolgokat lezárjuk. Új év, új szerencse – vágjunk bele!

Kapcsolódó cikkek

Szilveszteri szokások a világban

A világ legszokatlanabb szilveszter éjszakai szokásai

Különös éjszakai, szilveszteri szokások a világban.

Szilveszteri szerencsehozó babonák

Miért hoz szerencsét az újévi malac?

A néphit a malacot mindig is a bőség és a jólét szimbólumának tartotta.