Szilveszter – Melegebb éghajlaton II.

A szilvesztert, az újévet melegebb helyen tölteni igen jó dolog. Ha valaki korábban elhatározásra jutott és akcióba lépett, akkor a baráti áru repülőjeggyel igen jól járt. A kettes számú célpont Thaiföld.
Utazás télből nyárba

A szilveszteri, újévi úti célokat körbe járó sorozatunkban most az egyik sláger helyet járjuk körül, amely nagyon népszerű a magyar turisták körében. Nem csak szilveszterkor és karácsony táján kapós Thaiföld, hanem ősszel és kora tavasszal is. Az oka rendkívül egyszerű: a nyári és az áprilisi esős, monszunos, különösen párás időszakot kevesen kedvelik.

Sziám

A 68,3 milliós lakosú Thaiföldről az első írásos emlékek 1200 környékéről származnak. A jelenbe ugorva, az ország szomszédja Kambodzsa, Laosz és Burma, a déli része pedig Malajziával határos.

A Thaiföld elnevezés viszonylag új, az ország 1939. július 24-ig Sziám névre hallgatott. Az említett időpontban történt váltás Thaiföldre, de még egy röpke időszakban - az 1945 és 1949 közötti négy évben - visszaálltak az ősi elnevezésre. Thaiföld 1932 óta alkotmányos királyságként működik, ahol az uralkodó - hasonlóan az Egyesült Királysághoz - a kormányzásba nem folyik bele.

Templomok és fürdőhelyek

Nem véletlen, hogy Bankok a világ második turisták által leglátogatottabb városa. A szintén felkapott hely, Pattaya eredményei sem rosszak: az itthon is jól ismert üdülőhely az összesített lista 19. helyén található.

A hőmérsékleti viszonyokról sok mindent elmond, hogy Bankok téli átlaghőmérséklete 25,8 fok, ami a hazai klímánkhoz képest szó szerint más világ. A vonzerőt nem csak a világvárosi hangulattal rendelkező Bankok jelenti, hanem a sekély tengerrel és pazar tengerpartokkal rendelkező Andamán-tenger és szigetei.

Akit nem csak lazulás és a fürdőzés érdekel, hanem a kultúra is, az is talál számtalan programot. A fő vonalat Thaiföld buddhista templomai jelentik, ezekből szép számmal található, ugyanis ez fő vallása az országnak.

Szabályok, amit illik betartani

Hogy a szilveszterezés és a kint tartózkodás a lehető legkevesebb konfliktussal járjon, érdemes néhány szabályt betartani. Ezekből jó néhány köthető a buddhizmushoz. Az egyik ilyen, hogy a Buddha szobrokat ne érintsék meg, hasonló a helyzet a szerzetesekkel is, akikkel a kézfogást a hölgyek ne kezdeményezzenek.

Az uralkodónak a "munkája", feladata abból áll, hogy a nemzeti identitást és a nemzeti egységet erősítse, ez mellett a thai buddhizmust védelmezze. Az uralkodó rangját és az őt övező tiszteletet jelzi, hogy a kritizálása vagy kigúnyolása bűncselekménynek számít. (Ezt a rendelkezést be be is tartják...)

Sértésnek veszik, ha olyan széknek a karfájára támaszkodunk, amelyen ül valaki, a keresztbe tett lábbal történő ülés is sértő. Akár thai embernek a vállának vagy a hátának a megveregetése. A dühünk kimutatása sem illik, az is elítélendő viselkedés.

Benedek Attila

Kapcsolódó cikkek

Utazás télből nyárba

Szilveszter – Melegebb éghajlaton II.

Miért utazzunk Thaiföldre szilveszterkor és karácsonykor?

Szilveszter nyári melegben

Szilveszter – Melegebb éghajlaton I.

Mit kell tudni, ha külföldön szilveszterezünk?